Rendang Oh Rendang 💕

Arini tergerak hati nak up pasal rendang. Resepi rendang nie ada byk samaada yg ikut turun temurun dari nenek moyang kita ataupun dari olahan kita sendiri.
Resepi rendang ayam yg akak nak share dengan korang nie mmg yg selalu akak buat during Hari Raya Aidilfitri, Aidiladha and even during class party anak2. Ada 4 jenis rendang ayam yg akak expert (cewahhh)...tp khabornya rendang nie ada lagi resepi2nya mengikut daerah ataupun negeri. Rendang ayam yang akak tahu pun Rendang Ayam Hijau, Rendang Ayam Peranakan, Rendang Ayam Minang and Rendang Ayam Perak. Akak belajor pun dari mr google sebenarnya hehehe 😆😆😆
Oklah meh sini akak nak share dgn korang resepi yg akak guna...mana ler tahu esok2 korang nak try berasap kan dapur korang yg dah lama x berasap tu. First resepi Rendang Ayam Peranakan....akak org Selangor okeii..tapi akak suka mencuba resepi2 dari daerah atau negeri lain. So, jgn korang confuse ingat akak nie asal Melaka.


Resepi Rendang Ayam Peranakan

1 ekor ayam (dipotong kecik - akak kerat 18)
1 mangkuk santan (kelapa sebijik)
3 sudu besar serbuk kari ayam (Babas)
2 sudu besar serunding daging
2 sudu besar cili mesin (cili kering)
1 sudu besar serbuk kunyit
4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah/gula perang
5 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
Secubit garam

Bahan kisar :
3 biji bawang besar (merah bukan holland)
5 ulas bawang putih
4 batang serai (hiris halus)
2 inci halia (besor ibu jari)
3 inci lengkuas
(blend semua sekali bahan2 kisar ni)

Cara2nya :
1) Tumis semua bahan kisar sampai naik bau...merengit wangi !
2) Masukkan pula serbuk kunyit, serbuk kari ayam dan serunding daging. Kacau sekata sampai pecah minyak.
3) Tuang santan dan kacau perlahan-lahan. Masukkan ayam, daun limau purut yg dihiris halus dan daun kunyit yang dah dikoyak-koyakkan.
4) Biarkan hingga mendidih. Jaga api jgn besar sgt nanti hangit di dasar kuali. Api sederhana saja.
5) Kemudian bila dah menggelegak, masukkan pulak garam, gula pasir dan gula merah. Kacau pelahan-lahan sampai kuah menjadi pekat.
6) Bila kuah dah jadi pekat dan hampir kering, boleh la padamkan api.
7) Dah boleh dihidangkan dgn nasi impit ataupun makan dengan nasi putih.


Resepi Rendang Ayam Hijau

1 ekor ayam (dipotong kecik - akak kerat 18-20 ikut saiz ayam)
1 kotak kecil santan
5 biji buah keras (ditumbuk halus)
2 sudu besar kerisik
6 batang serai (dihiris)
10 biji cili hijau (dihiris)
10 biji cili api (dihiris)
1 inci kunyit hidup (dihiris)
2 inci lengkuas (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
3 biji bwg besar (dihiris)
5 ulas bwg putih (dihiris)
2 sudu besar gula pasir
5 helai daun limau purut (dihiris)
2 helai daun kunyit (dikoyakkan)
Sebatang serai (diketuk)
Sekeping asam gelugor (asam keping)
Sedikit garam

* Blend semua bahan yg dihiris kecuali daun limau dan daun kunyit

Cara2 membuatnya

1. Tumis bahan blend dan buah keras yang dah ditumbuk halus. Kacau sehingga terbit satu aroma yg cukup wangi dan pecah minyak.
2. Masukkan ayam, serai yang diketuk, daun limau dan daun kunyit dan juga sekeping asam gelugor/asam keping. Kacau sekata. Biarkan sehingga 10 minit dan tutup kuali itu utk kecutkan ayam. Api biar sederhana jgn besar takut nanti ayam bahagian bwh terhangit pulak 😅
3. Bila ayam dah kecut, tuang santan, air dan kerisik. Gaul lagi biar sebati.
4. Bila nampak kuah pekat masukkan pula gula dan garam. Rasa kuah rendang tersebut. Tambah mana2 yg kurang. Kalau kurang garam masukkan lg tapi jgn berlebih pula...kalau inginkan lebih pedas, campak beberapa biji lagi cili api yang telah diketuk.
5. Bolehlah dihidangkan bila kuah rendang hampir kering.
6. Terpulang kpd citarasa sendiri inginkan gravy yg berkuah byk atau dihidangkan kering saja.

Selamat mencuba 😋


Comments

Popular posts from this blog

Kunyit Asam Sido Muncul memang terbaik dan berkesan !

Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Std 1- 6